OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trawa cytrynowa i jej prozdrowotne właściwości

Trawa cytrynowa od jakiegoś czasu jest moją ulubioną przyprawą do dań i to nie tylko kuchni tajskiej, ale i do polskiego ryżu na mleku. 🙂 Kilka dni temu rozmawiałam z Gosią o jej cudnym naparze, który pije co dzień rano – opisywała go TUTAJ i pomyślałam, że ja ten napar wzbogacę o trawę cytrynową.

Trawa cytrynowa jest wysoką tropikalną trawą, ale można ją też sadzać w naszych ogródkach – tylko musicie dbać o nią, by się nie wysuszyła za bardzo.
Świeże łodygi i liście mają czysty cytrynowy zapach, ponieważ zawierają olejek eteryczny, który obecny jest również w skórce cytryny. Trawa cytrynowa prócz walorów smakowych i zapachowych ma też właściwości lecznicze. Jej wywary polecane są zwłaszcza o takiej porze roku, gdy jesteśmy narażeni na spadki psychicznej kondycji i stany depresyjne. Trawa cytrynowa pobudza krążenie i trawienie przez co działa rozgrzewająco, a podczas przeziębienia ciepły napój na jej bazie działa napotnie. Mikstura trawy cytrynowej z papryką łagodzi problemy menstruacyjne oraz nudności.

Ja uwielbiam jej zapach – olejki eteryczne z trawy cytrynowej goszczą bardzo często w moim mieszkaniu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mój napar z trawy cytrynowej:

2-3 pałeczki trawy
5. plasterków imbiru
limonka
2. stołowe łyżki prawdziwego miodu

Przed zalaniem trawy wrzątkiem ważne jest by jej końce porozcinać i lekko zgnieść – wtedy wyda najwięcej aromatu.
Następnie dodajemy do niej imbir i jak woda będzie miała ok. 70’C limonkę i miód. Warto odczekać ok. 15 minut by smaki się przegryzły i pić, pić, pić. 🙂

Dajcie znać jak zrobicie. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

AboutBS

Komentarze Facebook:

  • Aneta Paluch

    Jeszcze nigdy nie stosowałam …… .

    • Anetko spróbuj , naprawdę super oczyszcza organizm i uodparnia. Polecam!