20160216_095618_resized

Mleko owsiane – domowy sposób na zdrowie

Pisałam Wam już jak ważne jest dla mnie świadome korzystanie z tego co dała nam natura i wykorzystywanie jak najmniej przetworzonych produktów w mojej codziennej diecie. Jem dużo i lubię bardzo ostre dania, ale dzień zaczynam od delikatnego śniadania, do którego wypijam mleko owsiane własnej produkcji.

 Jak zrobić mleko owsiane w domu?

owies
By uzyskać lekko ponad litr mleka zalewam jedną dużą szklankę płatków owsianych (ok.300 ml) czterema szklankami ciepłej wody.

Naczynie odstawiam na dobę do chłodnego miejsca, a następnie przelewam zawartość przez sito do butelki i cieszę się pysznym, zdrowym mlekiem własnej produkcji.

 

Zalety mleka owsianego

  • brak konserwantów
  • w 100 % naturalne. Ma krótki okres przydatności do spożycia, wytrzymuje w lodówce 3-4 dni
  • bogate źródło witaminy E spowalniającej procesy starzenia
  • działa antynowotworowo
  • zapobiega chorobom układu krążenia
  • zawiera mnóstwo antyoksydantów oraz błonnik, który stabilizuje poziom cukru we krwi
  • idealne dla vegan i dbających o linię

mlekoowRównież produkcja tego mleka wychodzi bardzo ekonomicznie, gdyż ponad litr takiego napoju wyprodukowanego samodzielnie kosztuje nas ok. 1 zł, a w sklepie musimy wydać na nie ok. 10 zł. Dodatkowo to kupne zawiera sztuczne dodatki, jak cukry, sole i inne przetworzone substancje, a przy własnej produkcji jesteśmy świadomi tego co właśnie będziemy spożywać. 🙂

Mleko owsiane samo w sobie nie wyróżnia się żadnym konkretnym smakiem dlatego możemy je używać jako bazę do kakao czy dosładzać miodem lub podawać w towarzystwie kardamonu, imbiru i wanilii – takie wg mnie jest obłędne – rozgrzewa i przyspiesza przemianę materii. 🙂

 

Nie wiem czy zachęciłam Was do produkcji domowego mleka owsianego, ale poniżej zamieszczam grafikę podpowiadającą jak samemu można zrobić inne mleko roślinne i z powodzeniem zastąpić nim to ze sklepu. 🙂

 

mleko

AboutBS

Komentarze Facebook:

  • Magdalena Sz L

    oooo ja wypróbuję, bo widzisz kakao uwielbiam, ale te „kupne” mleko to już nieeee

    • spróbuj Magdalena, na pewno inne w smaku, ale o niebo lepsze dla zdrówka 😀